Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP email?

Wat is het verschil tussen POP3 en IMAP?

Deze twee termen kom je tegen als je aan de slag gaat met het instellen van je email. POP en IMAP hebben te maken met het ophalen en beheren van jouw email.

De korte uitleg

Bij POP3 haal je mail binnen op één of meer apparaten en laat je de server mail die ouder is dan bijvoorbeeld 30 dagen automatisch verwijderen met als voordeel dat je mailbox nooit vol raakt en alle emails in hun geheel op één of meer apparaten staan. Je moet dan wel een paar instellingen goed doen (zie lange uitleg).

Bij IMAP blijft alle mail op de server staan en kun je op één of meer apparaten kopieën van die mail binnenhalen. Je moet dan op den duur aardig wat ruimte ter beschikking hebben voor je mailboxen of zelf oude emails weggooien. Beantwoord je een mailtje op een van je apparaten, dan is die overal beantwoord. Gooi je een mailtje weg op een van je apparaten, dan is die op al je apparaten weg. Je synchroniseert dus al je email op al je apparaten.

De lange uitleg

Wanneer kies ik voor POP3?

Wil je altijd en overal over je complete emails kunnen beschikken, ook als er even geen internetverbinding is? Dan kun je het beste voor POP3 kiezen. Ook als je per apparaat (smartphone, tablet, laptop) wil bepalen hoe je daarop je email beheert.

De mailprogramma's waar jij gebruik van maakt (bijvoorbeeld Outlook of Thunderbird, of op je iPhone) halen dan automatisch alle nieuwe email vanaf onze server binnen. Het is wel belangrijk dat je per apparaat bij het eenmalig instellen van je email aangeeft dat je een kopie op de server wil laten staan voor een aantal dagen. Ergens tussen de 30 en de 60 dagen is wel goed, omdat je binnen 30 of 60 dagen altijd wel de mail op elk van je apparaten een keer hebt binnengehaald.

Voordeel: De webmail neemt weinig of geen ruimte in op de server dus de mailbox kan ook niet vol komen te zitten. Je zult dan altijd mail kunnen blijven ontvangen. Bij een mailbox kan het namelijk voorkomen dat als deze vol is (krijg je op tijd een melding van), je geen mail meer ontvangt. Dat is natuurlijk behoorlijk vervelend! Een ander voordeel is dat je altijd op elk apparaat de volledige emails hebt.

Nadeel: Als je vergeet in te stellen dat er een kopie van de mail op de server achter moet blijven en je haalt op één van je apparaten je mail binnen, dan is er geen kopie op de server en kun je die emails niet nog eens op een ander apparaat binnenhalen. Het is dus heel belangrijk dat je per apparaat instelt dat je voor bijvoorbeeld 30 dagen een kopie van elke email op de server wil laten staan, zodat je tijd hebt om op je andere apparaten ook die mail binnen te halen. Je hoeft dat per apparaat, per emailadres maar één keer in te stellen.

Wanneer kies ik voor IMAP?

Wil je dat je inbox op al je apparaten hetzelfde is en dus altijd automatisch gesynchroniseerd wordt? Wil je geheugenruimte op bijvoorbeeld een smartphone besparen en toch al je emails kunnen bekijken op het moment dat je ze nodig hebt? Dan kun je het beste kiezen voor IMAP.

Om die geheugenruimte te besparen kun je namelijk instellen dat je emailprogramma alleen de onderwerpregels en de afzender binnenhaalt, maar niet de inhoud of bijlages van de mail zelf. Onze server bewaart alle originele emails voor je en op het moment dat je een bepaalde email wil zien kun je een kopie van de server binnenhalen op je smartphone, tablet of computer. Je moet dan wel een internetverbinding hebben.

Je kunt ook standaard alle emails binnen halen als je dat wil, alleen als je een mail verwijdert van je apparaat, dan is die mail ook weg op de server en uit al je andere apparaten. Je moet daar dus heel voorzichtig mee omgaan.

IMAP synchroniseert dus al je email over verschillende apparaten. Je hebt altijd overal hetzelfde.

Voordeel: Je kunt je mail altijd bekijken en instellen op meerdere apparaten, zoals bijvoorbeeld een pc/laptop, tablet en smartphone en je hebt overal altijd dezelfde mail.

Nadeel: Als je ergens een email delete wat niet je bedoeling was dan is die overal gedeletet; op de server maar ook op je andere apparaten. En jouw mailbox op onze server kan sneller vol raken (krijg je op tijd een melding van). Als dat gebeurt kun je geen mails meer ontvangen. Erg vervelend natuurlijk. Houd er dus rekening mee dat je ééns in de zoveel tijd je mailbox bij ons op de server even op moet ruimen of moet vergroten. Klik hier om te lezen hoe je je mailbox kunt opschonen.

Op de volgende pagina kun je alle instellingen terug vinden: Hoe kan ik het ontvangen en versturen van email instellen in mijn mailprogramma?

Lastig allemaal? Onze supportafdeling helpt jou graag. Klik hier om contact op te nemen.  • Related Articles

  • Hoe kan ik mijn mailbox opschonen?

   Als je mailbox helemaal vol zit kan er geen nieuwe mail meer bij. Dat kun je oplossen door je mailbox groter te maken of door een deel van je (oude) emails te verwijderen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je een deel van je mail kunt ...
  • Wat is het verschil tussen TopSite en Website Apps?

   De korte versie: TopSite is een Design-tool en Content Management Systeem in één waarbij alle onderdelen al zijn voor-geïnstalleerd. Bij Website Apps kun je kiezen tussen vele systemen, software, scripts en shops, die weliswaar gemakkelijk te ...
  • Hoe kan ik het ontvangen en versturen van email instellen in mijn mailprogramma?

   Natuurlijk kun je ten alle tijden vanaf elk apparaat via een browser gaan naar webmail.jouwdomeinnaam (in plaats van 'jouwdomeinnaam.com' vul je natuurlijk je eigen domeinnaam in) en daar inloggen met je volledige emailadres en emailwachtwoord om je ...
  • Zit er een spamfilter en een virusfilter op mijn mailbox?

   Wist je dat Alphamega elke dag bijna een miljoen emails verwerkt? Meer dan de helft daarvan is spam en wordt door onze filters tegengehouden. Van de rest is ongeveer een kwart ook nog spam, alleen kunnen we dat niet met 100% zekerheid vaststellen. ...
  • Hoe kan ik een mailbox aanmaken en instellen in Mijn Alphamega Dashboard?

   Geavanceerde instellingen kun je in het Technical Controlpanel (Plesk) uit te voeren. Zie: Email Instellingen in het Technical Controlpanel In deze video laten we zien hoe je: een mailbox aanmaakt [0:00] je emailwachtwoord opnieuw kunt instellen ...