Overstappen van Horde naar Roundcube webmail

Overstappen van Horde naar Roundcube webmail

Voordelen van overstappen 

Horde is een sterk verouderd webmailprogramma, dat eigenlijk (technisch gezien) op dezelfde manier werkt als de emailprogramma's die je op je apparaat kunt installeren. Het neemt dus eerst alle emails in ontvangst in de inbox en dan pas kun je er regels op los laten en dingen mee doen.

Roundcube
is een modernere versie webmailprogramma, dat direct gekoppeld zit aan de email op de server. Het voordeel daarvan is, dat je met Roundcube emailzaken kunt regelen op de server, vóórdat die email naar je mailbox en mailprogramma's verstuurd.

Zo kun je met Roundcube bijvoorbeeld instellen dat je spam in een apart mapje gezet wordt. Dat gebeurt dan automatisch ook op alle apparaten waar je mail op ontvangt. Inclusief tablet en smartphone, die niet over ingebouwde mailfilters beschikken.

Mocht je het willen, kan Roundcube ook alle spam-gemarkeerde emails op de server al verwijderen. Je ziet er dan niks van, maar je loopt het risico dat emails die ten onrechte als spam gemarkeerd zijn, verwijderd worden.

Consequenties van overstappen

 • Je raakt geen emails kwijt.
 • Als je mappen gemaakt hebt waar emails in staan, dan gaan die mee over. Je moet echter wel in Roundcube zelf nog aangeven welke mappen moeten worden weergegeven. In Roundcube vind je linksonder een tandwieltje (instellingen). Die kan je aanklikken en kiezen voor Beheer mappen, daar kun je dan de mappen aanvinken die je wil laten weergeven.
 • Je kunt op server niveau regelen hoe spam en andere zaken afgehandeld moeten worden
 • Je contacten en agenda-afspraken (mocht je die in Horde hebben gebruikt) gaan niet mee over (in het mailprogramma op je apparaat verandert niets aan bestaande contacten en agenda-afspraken) Je kunt in Horde je adresboek exporteren als een .csv-bestand en dan importeren in Roundcube. 
 • Je eventueel ingestelde emailregels of handtekening gaan niet mee over. Die moet je even opnieuw instellen

Heb je eigenlijk nooit echt gebruik gemaakt van Horde Webmail, dan kun je sowieso probleemloos overstappen. 

Zelf de overstap maken met een paar klikken

 1. Log in op Mijn Alphamega Dashboard
 2. Ga naar het product waar je de mailbox bij hebt gemaakt (Hostingpakket, TopSite, Emailpakket)
 3. Klik op de betreffende domeinnaam om naar de instellingen te gaan
 4. Klik op Technical Controlpanel en dan op de knop "Klik hier om naar het Technical Control Panel (Plesk) te gaan
 5. Je wordt nu automatisch ingelogd op je Technical Controlpanel. Mocht je een loginformulier te zien krijgen, gebruik dan dezelfde logingegevens als voor Mijn Alphamega Dashboard om in te loggen. 
 6. Klik op "Mail"
 7. Klik op "Mail instellingen"
 8. Klik op het emailadres
 9. Kies bij Webmail voor Roundcube
 10. Klik op de knop "Toepassen"
Tips
Ga nu naar webmail.jouwdomeinnaam.com (in plaats van 'jouwdomeinnaam.com' vul je natuurlijk je eigen domeinnaam in). Je komt dan in het inlogscherm van Roundcube webmail. Er wordt dan gevraagd om een gebruikersnaam (jouw complete emailadres) en een email-wachtwoord (heb je in het controlpanel ingesteld toen je de mailbox maakte).

Klik hier om in te stellen dat spam in een apart mapje gezet wordt, zodat je er geen last van hebt in je inbox. 


  • Related Articles

  • Hoe log ik in op webmail?

   Via webmail.jouwdomeinnaam.com Video Handleiding Ga naar webmail.jouwdomeinnaam.com (in plaats van 'jouwdomeinnaam.com' vul je natuurlijk je eigen domeinnaam in, bijvoorbeeld: webmail.schilderjanssen.nl). Je komt dan in het inlogscherm van webmail.  ...
  • Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik minder spam binnen krijg?

   Spam. Nog zoiets. Super vervelend. En niemand wordt er blij van. In dit artikel geven we je graag wat inzicht in hoe emails als spam beoordeeld worden en hoe ze op basis daarvan gemarkeerd en behandeld kunnen worden.  Wist je dat Alphamega elke dag ...
  • Zit er een spamfilter en een virusfilter op mijn mailbox?

   Wist je dat Alphamega elke dag bijna een miljoen emails verwerkt? Meer dan de helft daarvan is spam en wordt door onze filters tegengehouden. Van de rest is ongeveer een kwart ook nog spam, alleen kunnen we dat niet met 100% zekerheid vaststellen. ...
  • Hoe kan ik mijn mailbox opschonen?

   Als je mailbox helemaal vol zit kan er geen nieuwe mail meer bij. Dat kun je oplossen door je mailbox groter te maken of door een deel van je (oude) emails te verwijderen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je een deel van je mail kunt ...
  • Spamfilter aanpassen

   Helaas is spam een dagelijkse gang van zaken geworden en hebben we er allemaal last van.  Er zijn een aantal mogelijkheden om zoveel mogelijk spam als zodanig te laten markeren en/of verplaatsen. Voor we dat gaan uitleggen wat extra informatie over ...