Ik krijg een rare mail over mijn domeinnaam. Moet ik daar iets mee?

Ik krijg een rare mail over mijn domeinnaam. Moet ik daar iets mee?

Dat ligt aan de mail :-)

Emails van Alphamega

De organisatie die het overzicht houdt over alle domeinnamen in de wereld, is de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Zij stellen de regels op rond domeinnamen. 

Een van de regels waar wij als hostingbedrijf ons aan moeten houden, is dat we af en toe een email moeten sturen om te checken of de gegevens die in de Whois staan van de domeinnaamhouder (jij) nog correct zijn.

Een andere regel is dat we verplicht zijn om te melden dat de verlengdatum van een domeinnaam er aan zit te komen (op zich fijn om te weten), alleen dat moeten we dan 'vervallen' noemen. En dat is verwarrend natuurlijk. Want hij wordt gewoon automatisch verlengd voor je. 

Die teksten van die emails zijn door de ICANN verplicht, vaak in het Engels, en mogen wij niet aanpassen. We mogen ze wel toelichten, dus als je de mail goed leest, zul je ook zien dat we je geruststellen dat je domeinnaam niet zomaar opgezegd wordt. Die wordt gewoon verlengd. Belangrijk, want je wil niet dat die zomaar uit de lucht gaat ineens. 

Deze emails worden volledig automatisch, namens Alphamega, verzonden. Je kunt ze altijd herkennen aan ons logo. Vaak is er een actie van jou nodig (gegevens controleren, een aanpassing bevestigen of ons een mail sturen dat er iets niet klopt). 

Emails van oplichters

Je kunt ook emails krijgen van oplichters. Zij zien in de Whois wanneer een verval-/verlengdatum van een domeinnaam er aan zit te komen en sturen dan een paar weken van tevoren een email. Meestal naar een door hen gegokt of verzonnen emailadres bij die domeinnaam. Als je een catch-all emailadres hebt ingesteld, krijg je die dus binnen. 

In zo'n email maken ze een hoop ophef dat je domeinnaam komt te vervallen en dat je snel moet handelen om te zorgen dat die toch van jou blijft en in de lucht blijft. Ze doen vaag over welk bedrijf er nou achter zit. En ze vragen een hoop geld voor zo'n eenvoudige domeinnaamregistratie. Vaak wel 100 euro, terwijl het maar 17 euro kost. Dat is dus een red-flag. 

Juridisch is de mail zo verwoord, dat het allemaal wettelijk mag. Het is vaak in het Engels geschreven, met een hoop juridische taal. Om je te intimideren. Ze noemen het dan een 'solicitiation' of zo. Een verzoek of een offerte eigenlijk. 

Lang verhaal kort: gewoon negeren. Niet op ingaan. 

Je domeinnaam wordt door ons elk jaar automatisch voor je verlengd. Tot het moment dat jij die bij ons opzegt. Je domeinnaam zal dus nooit zomaar ineens vrij komen voor een ander. 

Mocht je twijfelen over een domeinnaamgerelateerde email, neem dan contact met ons op. Dan kunnen we het voor je verhelderen. 

  • Related Articles

  • Waar kan ik allemaal mijn mail bekijken?

   Er zijn twee opties om je mail te bekijken. Je kunt online je mail bekijken via webmail of je kunt je mail binnenhalen via een mailprogramma, zoals bijvoorbeeld Outlook of Apple Mail.  De mail kun je in beide programma's eenvoudig instellen ...
  • Hoe kan ik mijn mail ophalen via mijn telefoon?

   Om email via een telefoon binnen te halen en te verzenden moet je eerst de volgende gegevens verzamelen:  - het emailadres van je mailbox (naamvandemailbox@jedomeinnaam.com/nl/be/etc) - het wachtwoord van die mailbox Let op: Het kan per telefoon ...
  • Er gaat iets mis bij het verhuizen van mijn domeinnaam. Wat nu?

   De regels voor het verhuizen van domeinnamen kunnen per extensie net even anders zijn, maar in dit artikel vind je een aantal veel voorkomende oorzaken van het mislukken van een verhuizing. De domeinnaam zit in een afkoelperiode Het kan zo zijn dat ...
  • Wanneer wordt mijn domeinnaam geregistreerd/verhuisd?

   Nieuwe domeinnaam Wanneer je een nieuwe domeinnaam bij ons registreert, wordt deze direct na het afronden van je bestelling door ons voor je vastgelegd. 24/7. Bestaande domeinnaam verhuizen naar Alphamega Wanneer je een domeinnaam naar ons verhuist, ...
  • Wat moet ik invullen als SMTP server om mail te kunnen versturen

   SMTP instellen voor het versturen van mail op meerdere locaties (mobiel, overal) Gebruik je een laptop of tablet op meerdere locaties of heb je een smartphone waarmee je mail wilt versturen, gebruik dan onze SMTP-server om email te versturen vanaf de ...