Hoe maak je een eigen 'Error 404'-pagina?

Hoe maak je een eigen 'Error 404'-pagina?

Je bent er vast wel eens ooit eentje tegengekomen. Zo'n standaard witte errorpagina met de melding "HTTP-fout 404 - Bestand niet gevonden". Deze wordt weergegeven als een pagina niet gevonden kan worden (error code 404).

Het zou natuurlijk mooi zijn als deze qua design en uitstraling overeen zou komen met jouw site. Wat je zou kunnen doen is gebruikmaken van de standaard pagina's van jouw hostingprovider en deze aanpassen naar eigen inzicht. 

Zo kun je de diverse error pagina's aanpassen

Alphamega een aantal errorpagina's ter beschikking gesteld en één daarvan correspondeert met de 404-foutmelding, namelijk not_found.html. Deze errorpagina's zijn ondergebracht in de directory error_docs in jouw webruimte. Wil je deze aanpassen dan moet je ze eerst downloaden, daarna wijzigen en vervolgens opnieuw uploaden naar dezelfde directory. Let op! In deze directory mogen geen andere bestanden staan dan de errorpagina's. Ook mag je de naam van de bestanden niet veranderen. De webserver zoekt namelijk naar een pagina met een bepaalde naam indien hij een error tegenkomt en hiervoor de errorpagina wil tonen. 

Je kunt er ook voor kiezen om zelf je eigen errorpagina's te maken. Hiervoor heb je een .htaccess-bestand nodig. Als errorpagina's van belang zijn voor je website, dan is dit de methode die wij jou aanraden, omdat de mogelijkheden van deze manier wat meer uitgebreid zijn. Waar we ons in dit artikel mee bezig gaan houden is het aanmaken van een error 404-pagina. De volgende stappen zijn hiervoor nodig. Let op! Dit werkt alleen op Apache webservers! (Alle Alphamega hosting servers draaien Apache.) 

Je eigen error 404-pagina maken

Ontwerp je eigen errorpagina met behulp van je favoriete HTML-editor (bijv. Dreamweaver). Als je tevreden bent over het resultaat, sla je hem op onder een herkenbare naam, bijv. fout404.html. De extensie .html mag natuurlijk ook .htm, .php of .cgi zijn. Upload deze vervolgens naar jouw webruimte. Je zou bijv. je eigen errorpagina kunnen opslaan in een directory 'errors'. 

Het aanmaken van het .htaccess-bestand:
Om je eigen error 404-pagina te kunnen gebruiken heb je een .htaccess-bestand nodig. Dit kun je aanmaken met een simpele tekst-editor, zoals Kladblok (start -> Uitvoeren / Zoeken -> Kladblok of Notepad). In dit bestand geef je dan aan dat jouw eigen error 404-pagina getoond moet worden, indien een pagina niet gevonden kan worden. De inhoud van het .htaccess-bestand ziet er dan ook als volgt uit:
 1. ErrorDocument 404 /errors/fout404.html
Heb je de error 404-pagina niet ondergebracht in een directory errors maar in de root van de directory waar ook jouw site staat (httpdocs) dan ziet de code er als volgt uit:
 1. ErrorDocument_404 /fout404.html
Sla het bestand op als ".htaccess". Je mag de aanhalingstekens niet vergeten, anders kan Kladblok het bestand namelijk niet opslaan. Upload ten slotte het .htaccess-bestand in ASCII-mode naar de root directory van jouw webruimte. Bij Alphamega is dit de directory httpdocs. Na het uploaden van het .htaccess-bestand is het mogelijk dat dit niet zichtbaar is als je met jouw FTP-programma jouw webruimte bekijkt. Toch is het aanwezig. Probeer het maar eens met FileZilla en dan zul je merken dat het .htaccess-bestand wel te zien is.

Je eigen error 404-pagina testen

Als het goed is moet de door jou gemaakte error 404-pagina nu werken. Je kunt dit testen door een foutieve URL in de adresbalk van je browser te typen, bijvoorbeeld http://www.jouwdomein.com/blabla Als het goed is krijg je nu jouw eigen error 404-pagina te zien.

Er zijn natuurlijk ook nog andere errors die je zou kunnen krijgen. Elk van deze fouten heeft zijn eigen nummerieke errorcode (bv. 401,403, 500). Je kunt dus voor elk van deze codes je eigen error-pagina maken, op de zelfde manier zoals hierboven is beschreven. Je voegt dan voor elke errorpagina een extra regel toe in het .htaccess-bestand. Een overzicht van alle voorkomende errors is te vinden op w3.org Veel succes!
  • Related Articles

  • Ik heb een nieuwe website gepubliceerd/geüpload, maar ik zie nog steeds de oude verschijnen. Wat nu?

   Indien je de zojuist gepubliceerde website niet te zien krijgt, kun je door tegelijkertijd op de "CTRL" en de "F5" toets te drukken de inhoud van je browser vernieuwen. (Bij Mac: Command + R) Als de nieuwe pagina dan nog niet zichtbaar wordt kijk dan ...
  • Hoe betaal ik een factuur?

   De manier waarop je facturen kunt betalen is veranderd bij de overstap naar Mijn Alphamega Dashboard. In dit artikel leggen we je uit waarom en hoe je nu een factuur kunt betalen.  Niet meer zelf overmaken Voorheen kreeg je een factuur via email. Die ...
  • Cache van je browser legen

   Wanneer er een wijziging op je website heeft plaatsgevonden en je deze niet ziet heeft dit naar alle waarschijnlijkheid met je browser cache van doen. Hierbij kun je denken aan recente wijzigingen zoals:  Het aanpassen van je site zodat deze via ...
  • Hoe je de gebruikersnaam van je emailaccount kunt aanpassen.

   Vroeger kon je als gebruikersnaam van je emailaccount (in het mailprogramma op het apparaat waarmee je email ontvangt en verstuurt) volstaan met alleen het linkergedeelte van het emailadres wat voor het @ staat. Bijvoorbeeld info of contact of ...
  • Hoe kan ik een autoresponder instellen?

   Een autoresponder is een email waarvan je zelf de onderwerpregel en de inhoud kunt bepalen, die automatisch gestuurd wordt naar iedereen die naar het emailadres mailt waarvoor de autoresponder is ingesteld en geactiveerd.  Om dit in te kunnen stellen ...