Hoe kan ik mijn mailbox opschonen?

Als je mailbox helemaal vol zit kan er geen nieuwe mail meer bij. Dat kun je oplossen door je mailbox groter te maken of door een deel van je (oude) emails te verwijderen. In dit artikel gaan we je uitleggen hoe je een deel van je mail kunt verwijderen om zo weer ruimte te maken voor nieuwe mail.

Handleiding

1. Log in op je webmail
  2. Klik rechtsboven op 'Instellingen'
  3. Klik op 'Mailbox weergave' en zet het aantal berichten per pagina op 100 of 200 en klik dan op 'Opslaan'.
  4. Klik rechtsboven op 'Email' om naar je inbox te gaan
  5. Selecteer de berichten die je wil verwijderen door deze aan te klikken
    Tip: gebruik Shift+klik om een rijtje emails te selecteren.
    Tip: gebruik Control+klik of Command+klik om emails te selecteren tussen de emails die je wil bewaren.
  6. Klik in de grijze bovenbalk op 'Verwijder'. Dit verplaatst alle berichten naar de prullenbak.
  7. Ga zo door je mailbox heen en verwijder alle emails die weg mogen.
  8. Doe hetzelfde voor alle mapjes zoals Spam, Archief en Verwijderde berichten (Deleted Messages).
    Tip: In deze mapjes kun je vaak alles verwijderen. Dan is het makkelijk om in de onderbalk op 'Selecteer' te klikken en dan op 'Allemaal' te klikken. Dan selecteer je alles in dat scherm en kun je op verwijder klikken.
  9. Ga nu naar de Prullenbak-map, selecteer daar alle berichten en klik weer op Verwijder.
    Nu zijn ze definitief verwijderd en heeft je mailbox weer ruimte om nieuwe berichten te ontvangen.

Tips

Als je IMAP gebruikt, en je verwijdert emails op één van je apparaten (dus echt verwijderen uit je prullenbak) dan zijn die op de server ook uit je mailbox verwijderd. Dus dat is ook een manier.
Als je IMAP gebruikt, en je verwijdert emails in Webmail, dan zijn ze op je apparaten ook weg.
Als je IMAP gebruikt, dan kun je waarschijnlijk in je mailprogramma instellen dat alle emails die je daar naar de prullenbak verplaatst, na een x aantal dagen definitief verwijderd mogen worden. Zo voorkom je dat je mailbox weer vol loopt.

Als je POP3 gebruikt, dan kun je in je mailprogramma instellen dat email na bijvoorbeeld 30 of 60 dagen van de server verwijderd moeten worden. Op die manier loopt je mailbox nooit vol.

Als je mailbox 85% vol zit ontvang je van ons systeem een email om je daarvan op de hoogte te brengen. Je moet dan actie ondernemen, want als je mailbox 100% vol zit kun je geen enkele email meer ontvangen.

Ter indicatie: een mailbox van 1GB kan ongeveer 10.000 gemiddelde emails bewaren. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van de attachments die bij de emails zitten. Maar dit is een goed gemiddelde.

Ook interessant: