Hoe kan het dat de domeinnaam die ik bestelde toch bezet is, terwijl de domeinnaamcontrole op de website vertelde dat deze vrij was?

Hoe kan het dat de domeinnaam die ik bestelde toch bezet is, terwijl de domeinnaamcontrole op de website vertelde dat deze vrij was?


Als je controleert of de domeinnaam die je wil vrij is, doe je dat door deze in te geven in een domeinnaamcontrole. Wij hebben ook zo’n systeem dat controleert of de domeinnaam die je wil vrij of bezet is. Kijk maar eens op deze pagina van onze site. 

Hoe werkt de domeinnaamcontrole van Alphamega Hosting nou precies?


Als je een domeinnaam in de domeinnaamcontrole typt, dan gaat die zoeken of de domeinnaam vrij is of niet. De vraag is eigenlijk:”Hoe komt zo’n domeinnaamcontrole nu aan de juiste informatie?” Achter de schermen worden de gegevens van de domeinnaam opgevraagd. Dit wordt in de whois database gedaan.

Nu kan het zijn dat er fouten in de whois zitten, die niet zijn opgemerkt door zowel de eigenaar van een domeinnaam, als de provider bij wie de domeinnaam staat. Hierdoor wordt er dus een fout weergegeven in de domeinnaamcontrole.

Het kan ook zo zijn dat de whois nog niet is bijgewerkt nadat iemand anders dezelfde domeinnaam heeft besteld, kort voordat jij die intypte. Het bijwerken van de whois na de registratie van een domeinnaam duurt meestal enkele uren tot een dag. Hierdoor wordt er dan ook een fout weergegeven in de domeinnaamcontrole.

Het is zelfs mogelijk dat de ene whois server eerder up-to-date is dan de andere. Het kan zijn dat je de ene keer wordt voorzien van informatie over de opgevraagde domeinnaam vanuit de ene whois server, terwijl de andere keer de informatie wordt gegenereerd vanuit een andere whois server. Dit kan dus ook nog zorgen voor foutieve informatie over de domeinnaam die je intypte in de domeinnaamcontrole.

Ook kan het zijn dat de whois server die wij raadplegen tijdelijk niet bereikbaar was of fouten bevatte.

Gelukkig komt het niet vaak voor dat er een fout optreedt in onze domeinnaamcontrole, want wereldwijd wordt er met hoge prioriteit gewerkt aan het bijhouden en bijwerken van de gegevens in de whois database.

  • Related Articles

  • Hoe kan ik een geïnstalleerde Website App weer verwijderen?

   Het verwijderen van een Website App is super eenvoudig. Hiervoor ga je naar Mijn Alphamega Dashboard en klik op de dienst (Classic/Hosting) en vervolgens op de domeinnaam waarvan je een app zou willen verwijderen.  Nu ga je naar: Technical Control ...
  • Hoe kan ik een back-up van mijn website en eventuele database maken?

   Aangezien de inhoud van jouw website door jou beheerd wordt, ben jij natuurlijk ook verantwoordelijk voor het maken van een back-up van je website.  Backup maken van je website bestanden Je kunt dit via FTP doen; hiervoor heb je een ftp programma ...
  • Kan ik mijn domeinnaam nog wijzigen?

   Een domeinnaam kan niet gewijzigd worden in de letterlijke betekenis van het woord. Als je bij ons een domeinnaam hebt geregistreerd, dan kun je de naam wijzigen door een nieuwe domeinnaam te bestellen en de oude naam te laten vervallen. Daar wordt ...
  • Ik wil/ga zelf een website maken, welk pakket kan ik dan het beste nemen?

   Dan adviseren we je het Succes hostingpakket. Hiermee kun je zelf je eigen website bouwen met een ruim pakket. We hanteren hier geen vaste limieten meer voor ruimte en traffic (dataverkeer),  maar een fair use policy. Wat inhoudt dat je in principe ...
  • Ik krijg een rare mail over mijn domeinnaam. Moet ik daar iets mee?

   Dat ligt aan de mail :-) Emails van Alphamega De organisatie die het overzicht houdt over alle domeinnamen in de wereld, is de ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers). Zij stellen de regels op rond domeinnamen.  Een van de regels ...